Tuesday 11 October 2016

RESEPI SARDIN GORENG CILI PADI SEDAP

Haiii. Hari ni boss aku masak dekat office. Dia memang kadang kadang datang sejenis rajin dan over yang tak boleh nak halang. hahaha jadi dia memaksa kami kami semua jadik assistent chef sebab dia teringin nak makan sardin. aduiyaiii. layan jelahhhh boss kate kan. 


Aku suka pulak style sardin dia goreng bagi garing ni. Maka aku share kat blog aku sebagai pedoman di masa akan datang hahaha. 



Bahan Bahan yang sangat simple dan "ekonomic" ekonomik ke??? sardin pon dah mahal sekarang . sepuluh ringgit setin. pitam mak nokkkks :O

BAHAN MUDAH

Setin Sardin Ayam Brand
Asam Keping 2 keping

*Bawang putih 3 ulas hiris hiris
*Bawang besar 2 bijik hiris hiris. Jenis suka bawang banyak banyak boleh tambah lagi
*Cili padi belah belah hujung dia je

Garam Gula aji

Minyak masak


Cara Cara nya 

Asingkan sardin dengan kuah.

Panaskan minyak dan goreng sardin yang diasingkan tadi. 

Masa goreng tu masukkan asam keping goreng sekali dengan sardin. 

Boss cakap biar rasa masam tu meresap dalam ikan. and tabur sedikit garam.

Balik balikkan dan bila dah garing masukkan semua bahan bertanda * dan tumis sekali dengan sardin sampai naik bau. 

Then masukkan kuah yang diasingkan tadi. Gaul sampai sebati dan terbit minyak

Perasakan garam, gula dan aji. 

Siapppp . YUMMMMSS

BTW korang yang ada resepi resepi sardin versi lain yang sodap boleh lah share jugak :)





2 comments:

  1. saya sangat suka makan sardin,especially bila travel. hehehe

    ReplyDelete
  2. Sedapnya.. Sardin ni msk mcmana pom mmg sdp n bwrhantu

    ReplyDelete

komen elok elok tau!

Designed by UMIESUEstudio 2014 : EZAN IDMA